Witam!
Pomysł na dzisiajszą notkę podsunęła mi Wisiorek. Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że mogę treść twojego przepisu użyć w tej noce :)
***
Ciastka "ziemniaczki"
Składniki:
- rodzynki,
- cukier puder (2/3 szklanki),
- margarynę
- kakao
Wszystko trzeba wymiksować i sformułować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych i wstawić na godzinę do lodówki i gotowe.
Herbatniki z orzechami
Składniki :
- 20 dag masła
- 20 dag płatków owsianych
- 15 dag cukru
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
Płatki, cukier i orzechy mieszamy. Dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło i całość mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do cienko posmarowanej masłem formy. Powinno mieć ok. 0,5cm grubości. Pieczemy 15- 20 minut w 190 stopniach. Tuż po wyjęciu z piecyka gorące ciasto kroimy na kwadraciki lub prostokąty i zostawiamy do przestygnięcia. Ciasteczka są bardzo dobre, długo zachowają świeżość jeśli będziemy je przechowywać np. w metalowej puszcze na ciastka.
Makaroniki kokosowe
Składniki:
- 3 białka
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny • polewa czekoladowa
Białka ubić na sztywną pianę, dosypując powoli cukier puder. Wymieszać z sokiem z cytryny i wiórkami kokosowymi. Małe porcje ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni. Udekorować polewą.
Błyskawiczne kruche ciasteczka
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 25 dag masła
- łyżeczka cukru waniliowego
- jajko
- gruby cukier (może być też zwykły)
Mąkę, śmietanę, masło i cukier waniliowy zagniatamy na stolnicy. Powstałe ciasto rozwałkowujemy (ok 3-4 mm) często posypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Każde ciasteczko smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180oC.
Ciastka przekładane jabłkami
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 kg jabłek startych na tarce o dużych oczkach
- 1/2 szkl cukru
- 1 lub 2 galaretki
- 6-8 opakowań herbatników w zalezności od wielkości blaszki
- polewa
Jabłka podsmażyć na patelni. Gdy trochę zmiękną dodać margarynę, cukier i galaretkę. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. Następnie wyłożyć gorącą jeszcze masę jabłkową i przykryć warstwą ciastek. Polewamy polewą.
Hej, właście chciałam zrobić ciateczka ziemnaczki. tylko mam pytanie: ile trzeba kakao i margaryny?
OdpowiedzUsuńZ góry thx ;)