-->

Cisteczka :)

Witam!

Pomysł na dzisiajszą notkę podsunęła mi Wisiorek. Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że mogę treść twojego przepisu użyć w tej noce :)

***

Ciastka "ziemniaczki"

Składniki:

  • rodzynki,
  • cukier puder (2/3 szklanki),
  • margarynę
  • kakao

Wszystko trzeba wymiksować i sformułować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych i wstawić na godzinę do lodówki i gotowe.

Herbatniki z orzechami

Składniki :

  • 20 dag masła
  • 20 dag płatków owsianych
  • 15 dag cukru
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich

Płatki, cukier i orzechy mieszamy. Dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło i całość mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do cienko posmarowanej masłem formy. Powinno mieć ok. 0,5cm grubości. Pieczemy 15- 20 minut w 190 stopniach. Tuż po wyjęciu z piecyka gorące ciasto kroimy na kwadraciki lub prostokąty i zostawiamy do przestygnięcia. Ciasteczka są bardzo dobre, długo zachowają świeżość jeśli będziemy je przechowywać np. w metalowej puszcze na ciastka.

Makaroniki kokosowe

Składniki:

  • 3 białka
  • 15 dkg cukru pudru
  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny • polewa czekoladowa

Białka ubić na sztywną pianę, dosypując powoli cukier puder. Wymieszać z sokiem z cytryny i wiórkami kokosowymi. Małe porcje ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni. Udekorować polewą.

Błyskawiczne kruche ciasteczka

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 25 dag masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • jajko
  • gruby cukier (może być też zwykły)

Mąkę, śmietanę, masło i cukier waniliowy zagniatamy na stolnicy. Powstałe ciasto rozwałkowujemy (ok 3-4 mm) często posypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Każde ciasteczko smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180oC.

Ciastka przekładane jabłkami

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 kg jabłek startych na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 lub 2 galaretki
  • 6-8 opakowań herbatników w zalezności od wielkości blaszki
  • polewa

Jabłka podsmażyć na patelni. Gdy trochę zmiękną dodać margarynę, cukier i galaretkę. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. Następnie wyłożyć gorącą jeszcze masę jabłkową i przykryć warstwą ciastek. Polewamy polewą.


1 komentarz:

  1. Hej, właście chciałam zrobić ciateczka ziemnaczki. tylko mam pytanie: ile trzeba kakao i margaryny?

    Z góry thx ;)

    OdpowiedzUsuń