-->

SEROMAK - Sernikomakowiec - przepis na świąteczne ciasto

Cześć!
I kolejny tematyczny filmik na StylowoTV! Tym razem robię Wam apetyt na nietypowe ciasto, seromak czy jak kto woli sernikomakowiec. Ciekawe przepisu? Zachęcam do oglądania! Pełny przepis i dokładny opis pod filmikiem :)

~*~



SKŁADNIKI

Kruche ciasto (spód):
  • 2 szkl. mąki 
  • 2 żółtka 
  • 250 g masła 
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka wódki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa
  • 850g (puszka) gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masa serowa
  • 1 kg sera z wiaderka  
  • 1 szkl. cukru pudru 
  • 5 jajek 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 100 g masła 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • aromat pomarańczowy
  • szczypta soli

Jak zrobić?
Na początek wyrabiamy kruche ciasto. Wszystkie podane składniki wysypujemy na blat lub stolnicę i wyrabiamy ciasto. Białka odstawiamy do masy makowej. Będzie gotowe kiedy zacznie kleić się do blatu. Teraz możemy uszykować blachę, Smarujemy ją masłem i opruszamy mąką. Na ta k przygotowaną blachę wykładamy wyrobione ciasto. Wyrównujemy je np. szklanką, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C na 15 minut.

W tym czasie zajmujemy się masą makową. Do miski wykładamy zawartość puszki masy makowej i dodajemy do niej dwa żółtka, mieszamy. Z pozostałych uzyskanych 4 białek ubijamy ze szczyptą soli pianę na sztywno. Kiedy jest już gotowa łączymy ją z masą makową delikatnie mieszając. Odstawiamy wyrobioną masę. W międzyczasie wyciągamy podpieczony spód jeśli minął już jego czas w piekarniku.


Pora na masę serową. Do miski wbijamy 5 żółtek, białka przydadzą nam się później. Do żółtek wsypujemy cukier puder i ubijamy na jasnożółtą masę. Kiedy żółtka zmienią już kolor możemy dodać wiaderko sera i delikatnie na niskich obrotach zmiksować. Jak wszystko nam się ładnie połączyło to możemy przejść do wsypywania reszty składników. Cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy oraz budyń również na niskich obrotach łączymy z masą serową.

W tym momencie musimy ponownie ubić uzyskane wcześniej białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łączymy ją z masą serową delikatnie mieszając Na koniec dodajemy wcześniej roztopione i wystudzone masło i także delikatnie mieszamy.

I przyszła pora na jak dla mnie najfajniejszą część. Na podpieczony wcześniej spód wylewamy masę makową i równamy z wierzchu. Na nią powoli i delikatnie wylewamy masę serową również równając z wierzchu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę w 180*C.


Kiedy po tym czasie sernik zacznie się podpiekać zmniejszamy temperaturę do 150*C i kładziemy na wierzch naszego ciasta papier do pieczenia i pieczemy je w piekarniku jeszcze przez pół godziny. Po upieczeniu wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia najlepiej na całą noc, Najbardziej smakuje na drugi dzień!


I jak zrobiłam Wam apetyt?
Macie może w planach to świąteczne ciasto?
Jeśli tak to dajcie znać w komentarzach i pochwalcie się jakie u Was wylądują na świątecznych stołach ciasta?
Nie zapomnijcie zrobić im zdjęcia i wstawić na Instagram oraz oznaczyć #annanblog oraz #stylowoTV, wtedy zalajkujemy zdj i wstawimy w następnym filmiku jako fotkę tygodnia!
Wszystkim życzę powodzenia! Do następnego, pa!


xoxo Anna N


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz