Cześć i czołem!
Na dzisiaj dość spontanicznie przygotowałam post z innej beczki.
Pod lupę wzięłam temat stricte kulinarny :)
Smacznego!
~*~
Rauchy z jabłkiem to pewnie smak z dzieciństwa dla wielu z Was. Dzisiaj na obiad postanowiłam odtworzyć przepis sprzed lat. Pamiętajcie, że racuchy to nie tylko danie obiadowe. Może także służyć jako pyszny i bardzo syty podwieczorek lub ciekawe śniadanie, na kolacje również się sprawdzą.
...........omnomnom...... |
Składniki:
2 jajka
3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jabłka
olej do smażenia
Do miski wlewamy mleko, wbijamy całe jajka, dosypujemy cukier, cynamon, sól i sodę. Jajka roztrzepujemy i wszystko razem mieszamy rózgą bądź mątewką jak kto woli. Na koniec dodajemy stopniowo mąki dokładnie i energicznie mieszając. Ostatnim etapem jest umycie, obranie jabłek i pokrojenie je w półksiężyce. Jeśli ktoś nie przepada za tak dużymi kawałkami owoców zawsze można pokroić w kostkę. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do masy i delikatnie łączymy z całością.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy w dowolnym kształcie. Ja starałam się wykonać placki w kształcie koła a wyszły mi jajka sadzone, które też mają swój urok. Podajemy posypując cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego! :)
A Wy? Znacie ten przepis? A może zamierzacie skorzystać z mojego? :)
xoxo Anna N
Jestem Anulko :)
OdpowiedzUsuńMmm, narobiłaś mi ochoty na racuszki :)
Uwielbiam je, dzieci również, jutro sobie zrobimy na śniadanko :)
uwielbiam racuchy z każdym dodatkiem :))
OdpowiedzUsuńja dziś na śniadanie jem pizzę! :D
OdpowiedzUsuńoj, narobiłaś mi smaaaaka!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)