-->

Racuchy z jabłkiem

Cześć i czołem! 
Na dzisiaj dość spontanicznie przygotowałam post z innej beczki.
Pod lupę wzięłam temat stricte kulinarny :)
Smacznego!

~*~



Rauchy z jabłkiem to pewnie smak z dzieciństwa dla wielu z Was. Dzisiaj na obiad postanowiłam odtworzyć przepis sprzed lat. Pamiętajcie, że racuchy to nie tylko danie obiadowe. Może także służyć jako pyszny i bardzo syty podwieczorek lub ciekawe śniadanie, na kolacje również się sprawdzą. 



...........omnomnom......
Składniki:


½ l mleka
2 jajka
3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jabłka
olej do smażenia




Do miski wlewamy mleko, wbijamy całe jajka, dosypujemy cukier, cynamon, sól i sodę. Jajka roztrzepujemy i wszystko razem mieszamy rózgą bądź mątewką jak kto woli. Na koniec dodajemy stopniowo mąki dokładnie i energicznie mieszając. Ostatnim etapem jest umycie, obranie jabłek i pokrojenie je w półksiężyce. Jeśli ktoś nie przepada za tak dużymi kawałkami owoców zawsze można pokroić w kostkę. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do masy i delikatnie łączymy z całością.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy w dowolnym kształcie. Ja starałam się wykonać placki w kształcie koła a wyszły mi jajka sadzone, które też mają swój urok. Podajemy posypując cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego! :)



A Wy? Znacie ten przepis? A może zamierzacie skorzystać z mojego? :) 

xoxo Anna N


4 komentarze:

  1. Jestem Anulko :)
    Mmm, narobiłaś mi ochoty na racuszki :)
    Uwielbiam je, dzieci również, jutro sobie zrobimy na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam racuchy z każdym dodatkiem :))

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dziś na śniadanie jem pizzę! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, narobiłaś mi smaaaaka!!

    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń